Á la Ratatouille

20. ledna 2011 v 5:18 | Ethnea |  Svět vegetariána
S nástupem nového roku přichází často i řada změn. Nejinak tomu bylo i u mě. Předsevzetí spojené se změnou životního stylu s sebou nese i volbu zdravějších jídel.



Dnešní recept je jednoduchý, poměrně rychlý a nenáročný. Suroviny pro jeho přípravu má téměř každý doma. A jako bonus, je toto jídlo dietní a lehké! No neberte to.

Je možné, že použité suroviny nebo jednoduchost můžou někoho odradit, ale výsledná chuť je skvělá.
Suroviny odpovídají jedné porci.

Zapečená dobrůtka á la Ratatouille

Co budeme potřebovat:

2 středně velké brambory
1/3 salátové okurky
6 větších cherry rajčátek (samozřejmě může být i normální rajče)
1/4 červené papriky (ta je spíš pro efekt)
Sůl
Koření na grilovanou zeleninu
2 lžičky olivového oleje


Jak na to:

Oloupeme brambory a okurku a omyjeme všechnu zeleninu. Brambory a okurku nastrouháme na struhadle na kolečka (můžete je i nakrájet na plátky, ale čím tenčí, tím lepší). Ostrým nožem nakrájíme i cherry rajčátka na plátky a nakonec papriku na menší proužky.

Připravíme si zapékací misku (nejlépe se hodí kulatá - pro efekt) a na dno nalijeme trošku vody. Po obvodu pokládáme na dno střídavě plátky brambor, okurky, znovu brambor a rajčátek, až uzavřeme kruh. Pokračujeme dále směrem dovnitř, až pokryjeme celé dno. Nakonec volný střed ozdobíme kousky papriky. (Výsledek je opravdu pastvou pro oči.)

Ratatouille syrove
Před upečením


Lehce osolíme a posypeme kořením na grilovanou zeleninu (má jemnou chuť). Výsledné dílo zlehka pokapeme asi dvěma lžičkami olivového oleje.

Misku přiklopíme nebo překryjeme alobalem.
Pečeme přibližně půl hodiny na 200 stupňů (doba závisí na síle plátků brambor, je dobré po půl hodině zkontrolovat a ochutnat plátek brambory).

Ideální je celou zapékací mísu postavit na tepelnou podložku na jídelní stůl (první přece jíme očima), aby se mohl každý pokochat a vzít si, na kolik má chuť.

Ratatouille pecene
Hotová upečená dobrůtka


Tip: Zeleninu můžete samozřejmě i lehce obměnit a nebo dokonce něco přidat. Hodí se vše, co se dá pokrájet na plátky. (Určitě by bylo možné i postrouhat sýrem, ale to už jsme se dostali hodně daleko od původní myšlenky.) Výhodou tenkých (nastrouhaných) plátků je, že se chutě krásně smísí a zkrátí se nám i doba přípravy. Po upečení drží jídlo pohromadě, ale je tak měkké, že se rozplývá na jazyku.

Dobrou chuť!
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 20. ledna 2011 v 9:44 | Reagovat

Chilli se do toho nedává?

Vypadá to lákavě, povídají chuťové buňky.

2 Babe Babe | E-mail | Web | 20. ledna 2011 v 10:16 | Reagovat

[1]: Mjůůů :D A Babe má naplánovanou večeři ^^

3 ethnea ethnea | Web | 20. ledna 2011 v 10:28 | Reagovat

[1]: Nedava, nedava. =) Ucim svoje chutove bunky na jemne chute, zadne extremy. A jsem potesena, ze tvoje chutove bunky to vnimaji pozitivne.

[2]: Tak to me opravdu moc potesilo.

4 Geisha Geisha | Web | 20. ledna 2011 v 11:27 | Reagovat

Taky mám pocit, že už vím, co k večeři :D Protože jsou tam samý dobroty, tak to nemůže být špatný :)

5 Destiny Destiny | Web | 20. ledna 2011 v 11:29 | Reagovat

To jsem vždycky chtěla ochutnat :)

6 Zdenina Zdenina | Web | 20. ledna 2011 v 17:10 | Reagovat

vypadá to úžasně, hned bych si dala kousek.

7 Čerf Čerf | Web | 21. ledna 2011 v 8:39 | Reagovat

Díky za inspiraci, možná ji využiju protože i u mne doznal životní styl od nového roku určitých změn :-).

8 pavel pavel | Web | 22. ledna 2011 v 8:52 | Reagovat

nedovedu si představit tu chuť, když je tam ta okurka, ale ten nápad se mi libí, až na to že většinou nemám tu trpělivost se s jídlem piplat.
ale za to vegetariánské předsevzetí tě musím jen pochválit. :-)

9 ethnea ethnea | Web | 22. ledna 2011 v 10:21 | Reagovat

[4]: Jen do toho. ;-)

[5]: A je to tak snadne. =)

[6]: Rychle, levne, dietni a dobre... =))

[7]: Nemas za co. Tak nam to snad obema vydrzi. =)

[8]: Neboj se, zadna z chuti neni prilis vyrazna. Okurka sama o sobe je velmi mdla, tu bys tam ani nepoznal. Figl je v tom, ze to opravdu musi byt na slabe platky.
Jinak vegetarianstvi neni predsevzeti. =D Ja jsem vegetarianem uz 3,5 roku.
Predsevzeti je vyvazena a zdrava strava a pravidelny poradny pohyb. =D

10 Malé Chlupaté Stvoření z Alfa Centauri Malé Chlupaté Stvoření z Alfa Centauri | Web | 24. ledna 2011 v 22:45 | Reagovat

Eek, eek! A malé stvoření si dalo za předsevzetí že nebude jíst jiná stvoření a drží, drží. Maso se mi jen čím dál tím víc hnusí. Musíš mě pochválit, abych neustalo... :-D Jsem přece šikovné - na Alfě prakticky maso není, ale neva.
Vypadá to nádherně, milá Ethneo. Jdu si to zítra udělat - mám na to chuť už to spatřuji. Jak řkou TlusŤjochovi buňky tak řkou i mé. :-)

11 Vendy Vendy | Web | 30. ledna 2011 v 12:29 | Reagovat

Pastva pro oko i pro chuťové pohárky.
Receptík i jednoduchý a nenáročný na čas i počet použitého nádobí.
Papu pětihvězdičkové, jen tak dál. Vypadá to, že jsi své předsevzetí nastartovala dobře...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama