Křupavé žampiony

10. května 2012 v 2:58 | ethnea |  Svět vegetariána

Po delší době přidávám nový vegetariánský recept. Je od mé kamarádky Kate z Anglie. A u nás chutnal všem (nejvíc babičce).



Pokud narazíte na pěkné žampiony (a nemusí být ani velké), zkuste tohle jednoduché a levné jídlo.

Křupavé žampiony


Co budeme potřebovat:

4 velké žampiony (my jsme použili asi 8 malých a vůbec to nevadilo, právě naopak)

4 stroužky česneku, nasekané na jemno

20 gramů másla

1 pěkná pálivá chilli paprička

25 gramů hladké mouky

200 ml zeleninového vývaru

30 gramů strouhanky

30 gramů sýru čedar nastrouhaného najemno

Asi dvě lžíce jemně nasekané petrželky

Lžíce olivového oleje

Sůl, troška čerstvě mletého pepře


Jak na to:

Z žampionů odkrojíme nohy a pěkně najemno nasekáme. Na pánvi rozehřejeme olej, přihodíme nasekané nohy ze žampionů a česnek, smažíme asi 2 až 3 minuty, dokud žampiony nezměknou.

Do vzniklé voňavé směsi přidáme máslo a chilli papričku nakrájenou na jemno. Počkáme, až se máslo úplně rozpustí a zaprášíme moukou. Potom pozvolna přidáváme zeleninový vývar. Jemně osolíme a opepříme podle chuti. Za stálého míchání vaříme, dokud směs nezhoustne.

Plech nebo pekáček vyložíme pečícím papírem a vyskládáme na něj hlavičky žampionů. Naplníme je teplou směsí až po okraj. Smícháme nastrouhaný čedar, strouhanku a nasekanou petrželku a vzniklou směsí posypeme naplněné žampiony.

Pečeme asi 25 minut na 180°C (podle velikosti žampionů).

Podáváme teplé. Jako příloha se hodí brambory, bramborová kaše, ale klidně můžete zakousnout i krajíček chleba.

My jsme připravili ještě voňavou omáčku (houbovou) a jako přílohu jsme podávali na pánvi podušený baby špenát.


Dobrou chuť!


Naše žampionky byly opravdu mini (a ségra si taky stěžovala, když je loupala), ale o to víc vynikla chuť.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Babe Babe | Web | 10. května 2012 v 14:54 | Reagovat

Takže já tě donutilo zase něco napsat? :D

2 Amelie Amelie | Web | 10. května 2012 v 19:45 | Reagovat

Parádní recept. Miluji žampiony,asi přijedu na oběd. :-P :-D

3 Čerf Čerf | Web | 11. května 2012 v 8:09 | Reagovat

Dobrý nápad, vyzkouším to o víkendu :-)

4 Vendy Vendy | Web | 11. května 2012 v 17:59 | Reagovat

Zapékané žampiony jsou prima.
Rozpečený sýr tomu dává šmrnc!
Budu muset koupit žampiony...
P.S. k tomu mému pečení - nepekla jsem pěkně dlouho, víc jak dva měsíce, až teď mě to znovu chytlo. A celkem se podařilo, z lineckého kolečka, na které jsem dala po lžičce falešné želatiny s marmeládou a až to zchladlo a trochu ztuhlo, přelila jsem to ještě čokoládou rozpuštěnou s trochou másla a několika kapkami tresti hořkých mandlí, mňaminky, a taky jsem ještě udělala hrnkovou buchtu, potřela marmeládou, pokladla kompotovanými broskvemi (nakrájené na plátky) a přelila znovu falešnou želatinou. Jen nevím, proč se neprodává jablečný sirup, sehnala jsem jen meruňkový, ale i ten byl dobrý... :-P
Povedlo se obojí! :-)

5 Lucerna Lucerna | Web | 12. května 2012 v 11:12 | Reagovat

Ja chilli papricky nepouzivam, stiplave mi totiz nerobi dobre 8-O. Vyhladlo mi stej fotky :-D

6 ethnea ethnea | Web | 13. května 2012 v 17:12 | Reagovat

[1]: Asi uz to tak bude. =)

Diky Cerfe, Amelie, Vendy a Lucerno. =)

7 Livien Livien | Web | 3. června 2012 v 16:50 | Reagovat

Aaa safra - MŇAM! :D Víc asi napsat nezvládnu. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama